























Basmane ve İzmir, Türkiye'de stratejik konumda bulunmaktadır ve demiryolu, turizm ve ticarette önemli bir rol oynamaktadır. Basmane Tren İstasyonu, İzmir'in demiryolu ağına liderlik eder ve kentsel ve şehirlerarası tren hatlarının kesişim noktası olarak ticaret ve turizmin demiryolu ile desteklenmesini sağlar. Bu etkileşimle, İzmir ve Basmane genel dinamizmini artırdı ve turizm ve ticaretin güçlü bir merkezi haline geldi. Tarihî zenginlikleri ve ulaşım altyapısıyla birlikte önemli bir ekonomik ve kültürel katkı sunarlar.

Projeden beklentimiz, bu süreci ekolojik olarak yürütürken Basmane'nin gelişimine katkıda bulunmak ve sunduğumuz ekolojik çözümlerin kalıcı olmasını sağlamaktır. Öncelikle, kurduğumuz ekolojik sistemin sürdürülebilir kalmasını sağlamak için bu sistemin kuşaktan kuşağa bir kültür olarak aktarılmasını sağlamak için inandığımız yöntemdir. Bu bağlamda, üretim, eğitim ve kültürün bir araya geldiği Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk beş yıllık planlamasının ilk ve en önemli çalışması olan Sosyal Fabrika Projesi'nden esinlenilen ancak daha sonra durdurulan Sosyal Fabrika: Basmane fikri geliştirilmiş ve daha kapsamlı hale getirilmiş ve uygulanmıştır. Basmane, Sosyal Fabrika: Basmane projesinin pilot bölgesidir. Projenin tanıtımı ve yönetimi burada gerçekleştirilirken, dünya için örnek bir alan oluşturur.


Sosyal Fabrika: Basmane, birçok fonksiyonun bir araya geldiği ve bu fonksiyonların sistematik olarak çalıştığı bir şehir büyüklüğünde bir fabrikadır. Ekolojik çözümlerle oluşturulan yeni şehir silueti, sadece bölgesel değil, aynı zamanda 3. Bölge Alsancak tren istasyonlarını da içerecek şekilde döngüsel ekonomiyi ve sürdürülebilirliği hedefler. Basmane ve diğer istasyonlar bir tren hattı ile bağlanmıştır ve tren sadece yük taşımakla kalmaz, aynı zamanda kültür taşır. Sosyal Fabrika: Basmane'nin beş ana akışı vardır. Akışlar, ekolojik ihtiyaçları hedefler ve boşlukları doldurur. Bu süreçte belirlenen; Gıda, mavi-yeşil, insanlar, enerji ve atık akışları birbirlerini ve şehri besleyerek çalışır.










Akışların ihtiyaçlarından kaynaklanan altyapı eksikliği, tasarlanmış Gıdı-Gıdı Akıllı Lojistik-Taşıma sistemi ile giderilmiştir. Bu sistemin kendi enerjisini üretmesi, mavi-yeşil akış kapsamında sıfır karbon stratejisi ile çalışması, insanlar akışı kapsamında Expo2026 ve Konak İskelesi arasında turistik fonksiyon olarak turlar düzenlemesi ve gıda ve atık akışı kapsamında yük taşıması hedeflenmektedir.


Bölgenin mevcut ticaret ağlarını güçlendirerek, sosyal tesisleri geliştirerek, yeşil alanları artırarak ve gözlemlenen sorunlara ekolojik kentsel ve mimari çözümler sunarak Basmane'nin yeni kentsel siluetini size tanıttık. Sosyal Fabrika: Basmane'ye hoş geldiniz!






